28 липня Всесвітній день боротьби з гепатитом.

Наша область посідає 5-те місце серед інших регіонів за кількістю інфікованих. У Дніпропетровську сьогодні провели благодійну акцію, присвячену боротьбі з хворобою. Люди безкоштовно обстежувались та у разі потреби отримували направлення на більш детальну діагностику.

Для проведення щорічної акції об’єднались 6 благодійних та громадських організацій. Спільними зусиллями вони надають пересувну лабораторію, консультують, допомагають у лікуванні. Сьогодні з самого ранку люди вишукувались у черги на безкоштовне обстеження. Процедура швидка, результат одразу.

Держава і справді до сьогодні належним чином не займається лікуванням Гепатиту С, – повідомляють лікарі. В Україні призупинено фінансуваня боротьби з хворобою, немає структури, яка б моніторила захворюваність. Проведення акції – шанс привернути увагу влади до проблеми.

За словами лікарів, в області на гепатит С сьогодні хворіють більше 14 тисяч осіб. Це, як правило, молоді люди від 18 до 35 років. Причина, за якою страждає саме молодь, – широке розповсюдження ін’єкційних наркотиків та здатність хвороби передаватись статевим шляхом. Минулорічні обстеження шокують.

Ініціатори акції запевняють: епідеміологічна ситуація із гепатитом С в області у п’ять-шість разів гірша, ніж із ВІЛ-інфекцією. Його лікування коштує в середньому 120 тисяч гривень. І до десятків тисяч – повне обстеження.

Тим не менш, навіть в таких умовах на Дніпропетровщині вдалось успішно вилікувати 74 людини. І якщо 5 років тому в медзакладх навіть не було реактивів на обстеження і можливості лікування, то сьогодні зусиллями громадських організацій заснували обласний і національний проекти боротьби з хворобою.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com