Краще пізно ніж ніколи?

В обласному центрі СНІДу хворим видають прострочені ліки. Один з випадків зафіксували кореспонденти 11 каналу. Пацієнти медзакладу стверджують — таке відбувається регулярно, в додачу до постійної черги на препарати. Адміністрація центру факт визнає і пояснює його механічною помилкою лікаря.

Слава — ВІЛ-інфікований. Аби підримувати нормальний стан свого здоров’я, йому весь час потрібно приймати антиретровірусні препарати. Їх закупівлю фінансує держава, і у центрі СНІДу ліки хворим видають безкоштовно.

Від цих непоказних на перший погляд пляшечок, стверджує чоловік, залежить його життя. Ліки регулюють кількість вірусу в крові, зменшуючи його. Що робити з простроченими — Слава не знає.

А це заступник головного лікаря обласного центру СНІДу. Саму очільницю медзакладу нещодавно випусили із СІЗО – там вона була за підозрою у махінаціях із ліками. Прострочений препарат тут пояснюють мехіначною помилкою працівника.

У співробітника, що видає ліки, — щодня близько півсотні хворих, на кожного – не більше 12 хвилин – захищає “своїх” Ганна Лопатенко. От і не прорахував, що препарат наприкінці курсу лікування буде вже простроченим. Та це, заспокоює жінка, на результаті не відіб’Ється. Мовляв, виробниками закладений, окрім основного терміну придатності, ще й додатковий.

Вчені запевняють — на своїх ліках фармацевтичні компанії вказують максимальні терміни придатності. Визначають їх шляхом багаторічних досліджень. Чим сильніша дія препарату — тим страшнішими можуть бути наслідки його вживання простроченим.

Прокоментувати такі помилкИ своїх підлеглих в обласному управлінні охорони здров’я відмовилися. А в самому центрі СНІДу пацієнту врешті запропонували прийти за нормальними ліками.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com